‘t Is weer bijna tijd om te stemmen en een partij te kiezen die het dichtst bij je eigen standpunten ligt. Da’s nog lang niet makkelijk. Er zijn dan wel sites als kieswijzer.nl en kiescompas.nl die helpen aan de hand van het beantwoorden van stellingen, maar daar komt toch niet altijd een bevredigend antwoord uit. Eigenlijk wordt daardoor alleen maar duidelijk dat er géén partij is die op het grootste deel van de standpunten dezelfde mening heeft als ik. En dat hoor ik van meer mensen.

Eigenlijk is de manier van vragen stellen per onderwerp nog niet zo gek. Als we nou niet op partijen met een voorgedefinieerde set aan meningen hoeven te stemmen, maar per onderwerp dat ons interesseert of raakt onze mening mogen geven, behaal je pas echte democratische waarde. Maar dan heb je het over referenda op wel heel veel gebieden. En de grote problemen met een referendum zijn: de vraagstelling is onduidelijk, de achtergrond is niet bekend, en de mensen die moeten stemmen weten eigenlijk te weinig van een onderwerp af om een goede mening te kunnen geven.

Om een referendum te laten werken zou er eigenlijk iets als een “referendumtoets” ingevoerd moeten worden. Een aantal feitelijke vragen die je juist moet beantwoorden om je mening over het onderwerp mee te laten tellen. Op die manier zorg je ervoor dat alleen die meningen tellen die gefundeerd zijn, en voorkom je een scheef beeld omdat het grootste deel van de bevolking vooroordelen heeft, eigenlijk niet weet waar ze het over hebben, of de massa volgt. Het lijkt mij in ieder geval een methode om de mensen écht bij de politiek te kunnen betrekken, en het gevoel te geven dat het zin heeft je mening te geven.