Aer LingusZo, na 17 dagen eergisteravond laat eindelijk weer thuis gekomen. We zijn 16 dagen in Ierland geweest. Op dit moment heb ik nog geen zin om alles heel uitgebreid te gaan beschrijven dus hier de hoogte- en dieptepunten en wat algemeen gezeur.

Over het verkeer in Ierland kan ik heel veel schrijven, maar ik ga me proberen in te houden… (lukt waarschijnlijk niet hoor). Ze rijden links. Dat is algemeen bekend, maar als je dan in de auto zit en daadwerkelijk aan de linkerkant van de weg rijd (en ze hebben het stuur ook aan de verkeerde kant dus ik moest als passagier ook aan de verkeerde kant instappen!) is het nog best eng. Eng is trouwens wel het woord wat ik zou gebruiken voor het Ierse verkeer. De wegen kan je het beste beschrijven als smal, bochtig, hobbelig, steil, onoverzichtelijk en nog een paar van dat soort dingen.

Road closed Smalle weggetjes  Cul de Sac

Wel staan er genoeg bordjes als er wegwerkzaamheden zijn. Zo’n 20 bordjes verder kom je er dan vaak achter dat de wegwerkzaamheden al gedaan zijn of nog moeten beginnen, maar de bordjes staan er nog of alvast… Er was 1 keer dat we werkzaamheden tegenkwamen zonder bordjes, op een vreselijk smal bergweggetje, waar auto’s elkaar niet kunnen passeren. Maar de wagen die met de werkzaamheden bezig was ging daar meteen in zijn achteruit naar een passeerplek in de weg, erg vriendelijk.

Prepare to stopIk wil jullie niet een van de meest geuitte zinnen van Eerko tijdens het rijden onthouden: “Blijf op je eigen helft!”. Probleem is natuurlijk dat op de meeste Ierse wegen de helft van de weg gewoon niet breed genoeg is voor een auto. Om dan op je eigen helft te blijven wordt erg lastig. Of zouden we alleen toeristen tegengekomen zijn die er ook niets van snappen?

B&BB&B’s, wat moet ik daar over zeggen… Over het algemeen zijn ze best goed. We zijn geen slechte B&B’s tegengekomen. Soms eentje waar het bed niet echt prettig lag (spiralen) of waar de “en suite” niet helemaal echt en suite was, een kleine kamer of gestamp van bovenburen of heel ver de trap op moeten lopen voor een kamer bovenin. Dat hoort er natuurlijk allemaal bij. Wat er ook bij hoort zijn de B&B-mevrouwen, maar dat is genoeg voor een andere blog.
Fountain CourtSpeciaal wil ik Fountain Court in Ennis noemen, dit is technisch gesproken geen B&B maar een Guesthouse (daar zijn we er ook een paar van tegengekomen). In Fountain Court hadden we een kamer met hemelbed, draadloos internet en bubbelbad! (en dit alles voor een kamerprijs minder als een B&B voor 2, alleen zonder de 2e B).

We zijn op veel heel mooie plaatsen geweest, ik wil hier kort een paar noemen die echt indruk gemaakt hebben. De eerste dag dat we met de auto op stap gegaan zijn, zijn we de Wicklow Mountains ingereden. Dit hele gebied is echt geweldig. We zijn een groot gedeelte over de Militairy road gereden. Lough Tay was in dit mooie gebied dan weer de uitblinker.

Wicklow mountains Lough Tay in de Wicklow mountains

Vlak voor de Healy Pass op the Beara peninsula was een bruggetje in de weg, hier zijn we een tijd gestopt. Helemaal tussen de bergen in loopt een riviertje met een schattig bruggetje eroverheen en met daar omheen een hoop schapen (die lopen overal in de bergen gewoon los over de weg, een extra uitdaging, maar dit hoort eigenlijk bij het verkeer-verhaal). Dit was echt een geweldig en rustig stukje Ierland.

Beara Peninsula Schaap op Beara Peninsula Healy’s Pass, op Beara Peninsula

In the Burren, wat noordelijker, zijn veel stenen, heel veel stenen. Langs alle weggetjes staan stenen muurtjes, alsof er niets anders te doen is dan stenen stapelen. Heel bekend is het Limestone Pavement. Een stuk Limestone Pavement is een grote stenen vlakte waar de steen helemaal gebarsten is in rechte lijnen. Erg leuk om overheen te lopen/springen/hoppen.

Poulnabrone in the Burren Burren

Als laaste wil ik nog speciaal even Slieve League noemen. Dit was om het zo maar eens te omschrijven een echt dieptepunt. 598 meter diep om precies te zijn. Omdat het weer om zou gaan slaan zijn we hier op vrijdagochtend heel snel heen gereden en hebben we deze kliffen nog in de zon kunnen zien. Wel waaide het al wel heel hard. De weg naar de parkeerplaats is al een belevenis op zich, afgrond aan beide kanten, oceaan vooruit en door een hobbel in de weg geen zicht op die weg vooruit. Langs de kliffen lopen was best eng en als je naar beneden wilde kijken moest je echt even op de grond gaan zitten en dan voorzichtig over het randje gluren. Maar het was het zeker waard!

Slieve League Slieve League

Al met al was het een geweldige vakantie, maar ik ben ook wel weer blij dat we thuis zijn, met Elles en nieuw huisgenootje Tara.