Voorgaande posts: dag 1, dag 2, dag 3, dag 4

Volgend jaar weer. Zo dat was lekker kort 🙂

We hebben ons ook dit jaar weer 4 dagen prima vermaakt. Het lijkt wat veel, en zaterdagochtend hadden we ook wel het idee dat we er misschien niet veel meer aan hadden, omdat het zo druk was in verhouding. Maar toch blijk je elke dag weer nieuwe dingen te vinden en ook op drukke dagen genoeg te kunnen spelen.

Nieuw dit jaar was dus dat we wat reserveringen hadden gemaakt voor spellen, en dat werkte heel prettig dus misschien dat we daar volgend jaar wat eerder naar gaan kijken, als er iets is wat we graag willen spelen. Maar we hebben dit jaar dus bijna alles kunnen spelen, of uitleg van gekregen, waar we geïnteresseerd in waren.

Wat me dit jaar voor het eerste echt opviel waren de afprijzingen op zondag. Zo kregen we dus een extra spel Codinca in ons handen gedrukt, nadat de prijs al door de helft was. En ook echte “winkels” zoals All games hadden overal 10% korting op. We zijn even in de verleiding gekomen bij AEG, die hadden alles afgeprijsd naar 10 euro. En toen zagen de twee Thunderstone advance uitbreidingen en Smash up er wel heel leuk uit opeens… Met wat praten hadden we ze ook nog wel alledrie voor 25 euro mee mogen nemen, maar we hebben de superdeal toch maar laten liggen. Van de spellen die we zelf al gekocht hadden hebben we, gelukkig, niets in zo’n dump zien liggen. Wat niet wil zeggen dat ze er niet waren, maar we hebben het niet gezien 🙂

Verder verbaas ik me altijd als ik her en der hoor of op internet lees dat mensen zo’n problemen met het Duits op een Duitse beurs hebben. Het is volgens mij niet gek dat niet iedereen Engels spreekt en ook niet dat veel spellen in het Duits zijn. MAAR, iedereen die wij tegen zijn gekomen heeft zijn best gedaan zo goed mogelijk ons iets uit te leggen, of dat nu via een vertaler is, of in niet perfect Engels, ik vind het geweldig dat ze het proberen, al zie je soms, vooral aan het begin van de beurs, dat mensen het best eng vinden om in een voor hun vreemde taal te praten (en dan blijken ze het best goed te kunnen). Verder hebben we echt heel veel native Engels sprekende mensen gesproken, en die zullen ons Engels wel vreselijk hebben gevonden. En alle Duitsers op de Duitse beurs moeten het daar ook maar mee doen. En de helft van onze gekochte spellen zijn in het Engels en een paar zelfs bewust juist de Duitse versie (Agricola basis hebben we in Duits en soms gewoon goedkoper).

 

Gekochte spellen:

Promo’s en goodies:

 • 7 wonders – Esteban promo
 • Agricola – L-deck: Mann mit Hütte / Versenderin
 • Agricola – Pink player pieces
 • Mr. Jack pocket goodies
 • Di Renjie – Suspect ? promo card
 • Enter the Passage
 • Northwest Passage Adventure: Captain Nemo / Captain Ahab
 • Sternenfahrer von Catan: ringen
 • Funkenschlag / Erste funken: Orakel & Industriespionage promo
 • Snowdonia: promo kaarten
 • Karnag: The Congregations
 • Karnag: Extra kaart voor Congregations
 • Among the Stars: Indiegogo Exclusive Promos
 • Among the Stars: Ambassadorial Shuttle
 • Suburbia – Essen Spiel promo
 • Ascension: Ring of life
 • Mutant Meeples: Sidekicks (deze zat in de doos bij Mutant Meeples)
 • Zooloretto: Chamäleon

Verder nog:

 • Tas, T-shirt, Beker van Essen Spiel 2012
 • Dobbelbak

Gespeelde spellen (op de beurs zelf):

 • Goblins Epic Death
 • Food Chain
 • Codinca
 • MafiaDollar
 • Card City
 • Banana Matcho
 • Love Letter
 • Seasons
 • Fairy Land
 • Kingdom Builder
 • Dragonfly: spin to pin
 • Slavika
 • Next!
 • Asgard
 • Trivitria
 • Ark & Noah
 • Sheepland
 • Wilderness
 • Northwest Passage Adventure
 • Sentinels of the Multiverse
 • Gauntlet of Fools
 • Tweeeet
 • Air King

De conclusie blijft hetzelfde, volgend jaar weer, en nu veel spelen 🙂